Lovpålagt bedriftshelsetjeneste i tannlegevirksomheter

Fra 1. januar 2010 skal alle tannlegevirksomheter være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste.

Med bakgrunn i Arbeidsmiljøloven § 3–3 (4) er det vedtatt en ny forskrift som nevner hvilke typer virksomheter som plikter å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste. Forskriften trer i kraft 1. januar 2010. I Forskrift om bedriftshelsetjeneste i visse bransjer (bransjeforskriften) utvides antallet bransjer som plikter å knytte seg til bedriftshelsetjeneste med 8 bransjer/sektorer i forhold til i den gamle forskriften. En av bransjene som har fått en slik plikt på seg nå er helsetjenester, herunder alle typer tannhelsetjenester.

I tillegg er det vedtatt å innføre en godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesten (BHT). Bransjer som har blitt pålagt å knytte seg til bedriftshelsetjeneste på bakgrunn av bransjeforskriften, er også pålagt å benytte en godkjent virksomhet. På Arbeidstilsynets nettside (www.arbeidstilsynet.no) blir det opprettet et register over godkjente BHT"er når godkjenningsprosessen er kommet i gang i 2010. I registeret vil man kunne undersøke hvilke bedriftshelsetjenester som er godkjente, hvilke som venter på godkjenning og om bedriftshelsetjenesten eventuelt ikke er blitt godkjent. Ettersom godkjenningsordningen er ny, er ingen bedriftshelsetjenester godkjent av Arbeidstilsynet per i dag. På arbeidstilsynets nettsted står det at det vil bli noen måneders overgangstid før bedriftshelsetjenestene vil kunne være godkjente.

Det har blitt spekulert i om tannlegevirksomheter eller i det minste om små tannlegevirksomheter skulle bli fritatt fra pålegget om pliktig bedriftshelsetjeneste. Det er hittil ikke noe som tyder på at det vil skje, og tannleger må altså forberede seg på å måtte oppfylle kravene i det nye regelverket.

Vi vil komme tilbake med mer informasjon om denne saken når det foreligger.

§ 3–3. Bedriftshelsetjeneste

1. Arbeidsgiver plikter å knytte bedriftshelsetjeneste til virksomheten dersom risikoforholdene i virksomheten tilsier det. Vurderingen av om slik plikt foreligger skal foretas som ledd i gjennomføringen av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.

2. Bedriftshelsetjenesten skal bistå arbeidsgiver, arbeidstakerne, arbeidsmiljøutvalg og verneombud med å skape sunne og trygge arbeidsforhold.

3. Bedriftshelsetjenesten skal ha en fri og uavhengig stilling i arbeidsmiljøspørsmål.

4. Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om når og i hvilken utstrekning arbeidsgiver plikter å knytte til seg bedriftshelsetjeneste, om hvilke faglige krav som skal stilles til tjenesten og om hvilke oppgaver den skal utføre.

Lin MuusBendiksen 

seniorkonsulent